luni, 18 iunie 2012

Cu gandul la vacanta

 Vara este anotimpul cel mai asteptat de copii. Aduce cu ea stralucirea si caldura soarelui, aroma cireselor si capsunilor, incantatoarea aparitie a curcubeului dupa ploaie, dansul multicolor al fluturilor, dar cel mai important este ca vara aduce cu ea vacanta mare. 
Una dintre activitatile specifice in anotimpul vara este jocul cu nisip si apa. Chiar daca nu ajungeti la mare, puteti oferi copilului placerea jocului in nisip. Folositi un recipient in care puneti nisip curat. 
Nisipul poate fi folosit uscat -pentru a experimenta calitatile sale fluide, sau umed, fiind folosit pentru diferite activitati (vulcani, castele de nisip, santuri, etc), pe care doar imaginatia copilului le poate limita.

 
Jocul cu nisip si apa -OPORTUNITATI
  •   Indemanare motrica - coordonare ochi-mana
 Prin turnare, ridicare, transport, cernere, sortare se imbunatatesc abilitatile de coordonare.
  •   Creativitateaptitudini artistice
Copiii isi vor folosi imaginatia pentru a crea. Ei se bucura de procesul de joaca in sine si nu sunt preocupati de produsul final
  •   Dezvoltare emotionala  Elibereaza tensiunea, este o activitate linistitoare. Exclude esecul, cladeste increderea.
  • Stima de sine  Copiii isi dezvolta increderea, stima de sine. Ei realizeaza ceea ce au intentionat sa faca, sunt  liberi sa aleaga ce sa faca si cu ce sa faca.
  •  Abilitati sociale  (partajare, colaborare)
Pe masura ce copiii interactioneaza unii cu altii invata sa-ai impartaseasca idei, sa coopereze, sa imprumute. In acest timp isi dezvolta vocabularul. Gasesc modalitati eficiente de a rezolva conflictele.
  •  Acumulare de cunostinte matematice (corespondenta, numarare, grupare, volum, masurare) si fizice (experimentare, evaporare, gravitatie)

Nu va fie teama sa oferiti copiilor o mare varietate de actvitati senzoriale deoarece pur si simplu se face murdarie. Experienta de invatare si beneficiile pentru copii merita tot efortul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu