joi, 1 martie 2012

A sosit primavara!Grupa Ghioceii 

va ureaza o primavara frumoasa.
 La multi ani!10 lucruri interesante despre ghiocei:

1.Exista peste 70 de specii si varietati de ghiocei insa toate au culoarea alba.

2 In urma cu 3000 de ani, in poemul epic Odiseea al lui Homer, Hermes ii da lui Ulise o iarba denumita moly - Galanthus nivalis, adica ghiocel. Ghiocelul l-a facut pe Ulise imun la otravurile pentru uitare ale vrajitoarei Circe.

3 Conform unei legende crestine, dupa alungarea lui Adam si a Evei din rai, un inger a transformat fulgii de zapada in flori de ghiocei pe care le-a daruit acestora drept simbol al sperantei si al posibilitatii izbavirii de pacat.

4 In tara noastra exista o rezervatie unica de ghiocei dobrogeni - Galathus plicatus care se afla in nordul Dobrogei, mai precis in Podisul Babadag, Cerna si Macin. Galathus plicatus este o specie protejata atat la nivel national cat si european.

5 Uneori ghioceii nu asteapta sa se topeasca zapada astfel ca rasar incepand cu luna februarie.

6 Desi ghioceii au un aspect fragil, in realitate, rezista destul de bine la ger si se dezvolta cel mai bine atunci cand temperatura de afara este sub 5o C.

7 In limbajul florilor, ghiocelul este simbolul sperantei, inocentei, smereniei si consolarii ori alinarii. Totodata, floarea de ghiocel reprezinta simbolul prieteniei adevarate.

8 Daca pentru majoritatea persoanelor ghiocelul este simbol al inocentei si al puritatii, in anumite culturi populare planta este perceputa drept ca fiind nefasta si aducatoare de ghinion .

9 Romanii daruiesc buchetele de ghiocei in luna lui martie celor dragi ca simbol al prieteniei si al aprecierii.

10 Din ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer. Substanta este produsa si de alte plante ca narcisa si crinul paianjen rosu (Lycoris radiata) si se utilizeaza in tratarea bolii Alzheimer.
sursa:gradina.acasa.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu