miercuri, 9 noiembrie 2011

SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL – ZI DE SARBATOARE


La grupa mijlocie „Ghioceii” , multi copii, in special baietei si-au sarbatorit  ziua numelui: Ana-Maria Gabriela, Alexandru Gabriel, Mihai, David Gabriel, Raul Gabriel, Mario Gabriel, Alexandru Gabriel.
Le uram „La multi ani”, sa creasca frumosi si sanatosi!  TRADITII SI SUPERSTITII:
-In calendarul popular, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt perceputi ca niste fiinte divine, intotdeauna prezente in viata oamenilor.
 -Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt conducatorii cetelor de ingeri si sunt reprezentati cu aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei asupra raului.
-Arhanghelul Gavril este cel care, trimis de Dumnezeu, i-a dat de veste Fecioarei Maria de taina intruparii Domnului si tot el a adus lui Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului.
-In credintele populare Sfantul Mihail este  protectorul Lunii si al Soarelui si  ori de cate ori diavolii incearca sa le fure de pe cer (eclipse), nu ezita sa se lupte cu ei.
-Ziua de 8 noiembrie este totodata un hotar intre toamna si iarna. Oamenii din popor cred ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi vrea cu orice pret ca iarna sa se abata imediat asupra oamenilor, insa Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece. Traditia populara spune ca intre sarbatoarea Arhanghelilor si Craciun trebuie sa existe trei, patru zile calde, senine, luminoase, numite "vara iernii".
-De ziua Arhanghelilor, nu se lucreaza. Oamenii trebuie sa mearga la biserica, sa aprinda lumanari, sa se roage pentru belsug si sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu