luni, 30 august 2010

Legenda GhioceluluiLEGENDA GHIOCELULUI
         
          A fost odată o rază de soare – era chiar fata cea mai mică şi răsfăţată a astrului luminos. Şi  tocmai pentru că era cea mai mică şi mai răsfăţată, tatăl ei o lăsa să zburde pe unde îi dorea inima. Şi iată că, într-o bună zi, raza de soare a hotărât să se plimbe într-o grădină. Acolo, flori care mai de care mai colorate si mai parfumate se unduiau sub adierea blândă a vânticelului cald de primăvară!
          - Ce-ar fi să  aleg eu o floare frumoasă pe care să mi-o prind în păr? a spus raza de soare. Şi, repezită cum era, s-a năpustit asupra grădinii, a cules o floare şi s-a înălţat din nou în văzduh.
          Toate florile din grădină au privit mirate către cer şi au început să murmure:
          - Ati văzut-o? Era frumoasă? Avea rochie de aur? Ce floare o fi ales printesa?
          - Cu siguranţă că a cules un trandafir, a spus un trandafir mare, catifelat şi roşu, pe care boabele de rouă străluceau ca diamantele în soare.
          - Ba eu cred că a fost una dintre noi, a murmurat o lalea galbenă, iar suratele ei dădeau din capete încântate.
          - Nici vorbă de aşa ceva ! A spus  un crin mândru. A fost unul  dintre fraţii mei. Nu vedeţi ce frumoşi şi parfumaţi suntem?
          Până şi o violetă mică, dar într-adevar splendidă, a susţinut că raza de soare culesese o violetă, şi nu altceva.
          Numai într-un colţ cineva plângea. Era un ghiocel mic şi firav, a cărui codiţă fusese ruptă de trena rochiei de aur a prinţesei.
          Cum raza de soare nu era departe, l-a auzit şi i-a părut tare rău. Şi a rostogolit pe obrajii ei de aur o lacrimă ca o perlă, care a căzut pe codiţa cea ruptă a ghiocelului, vindecând-o pe dată.
          Dar nu a fost numai atât. Prinţesa-Raza de soare a venit lângă ghiocel şi i-a spus aşa:
          - Biată floricică firavă, îmi pare tare rău că te-am făcut să suferi!. Ce dorinţă vrei să-ţi îndeplinesc pentru a-mi repara greşala?
          - Nu vreau nimic, a răspuns ghiocelul, lăsându-şi frumosul căpuşor în jos.
          - Nu vrei frumuseţea trandafirului, parfumul crinului, stralucirea lalelei? a insistat raza de soare.
          - Bine, a spus ghiocelul. Dacă vrei într-adevar să-mi faci un dar, dă-mi voie să răsar primul dintre toate florile, de sub zăpada rece, iar parfumul meu abia simţit să-i facă pe oameni să se bucure şi să ştie că a venit primăvara!
          Şi chiar aşa a fost. Raza de soare l-a sărutat pe ghiocel şi vraja a fost făcută. Apoi a dispărut în înaltul cerului, de unde venise. De atunci, ghiocelul este prima floare care ne zâmbeste dintre peticele de zăpadă în fiecare primăvara, şi toată lumea ştie că vremea cea urâtă este pe sfârşite.

Sursa: Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu