CREDINTE SI PRACTICI DE ANUL NOU
În prima zi a anului, pentru atragerea belşugului, copiii mai mici umblă cu sorcova, iar în schimbul urărilor trebuie răsplatiti numai cu bani.
Sorcova, vesela,
Să trăiti, să-mbătrâniti,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oţelul,
La anul şi la multi ani!
Să ne daţi şi nouă bani!
Oamenii se saluta cu "An Nou fericit!".
Spalatul pe fata de dimineata
Pentru un an bun, linistit si norocos, in dimineata de 1 ianuarie, se spune ca e bine sa te speli pe fata cu “apa neîncepută“ (pe care au vazut-o doar stelele si Luna) în care se pune un fir de busuioc, un banut şi o creangă mică de brad. Spalatul trebuie însotit de rostirea unui descantec:
“Să fiu frumos şi tânăr ca bradul, iubit ca banul, curat ca apa şi să am noroc cât semintele din busuioc.”
O altă credintă este aceea că femeile nu-i bine să umble cu colinda la Anul Nou. Mai mult, o superstitie care se pastrează şi azi în multe gospodării este ca primul oaspete să fie bărbat, deoarece aduce noroc.
Practici magice
La miezul noptii de Anul Nou, bătrânii puneau pe vatra cuptorului cate 5-6 boabe de porumb, de grâu, de orz sau ovăz. Pe fiecare se aşeza un cărbune aprins, iar care dintre cereale făcea mai multă cenusă era considerată bună, spunându-se că din aceea recolta va fi bună.
Va dorim sa pasiti cu incredere si optimism in noul an. Sa aveti sanatate si sa va bucurati in fiecare clipa alaturi de cei dragi.
LA MULTI ANI!