Pagini

miercuri, 18 aprilie 2012

Poveste de Paste


POVESTE DE PASTE

De Passionaria  Stoicescu

Cine crezi c-a observat zorul si n-a mai urmarit televizorul? Doamna Cotofana, care stie tot ce se petrece-n poiana si anunta cu un carait, orice nou venit, orice miscare, orice schimbare.
Vazand-o pe Bunica Iepurica batand covoarele, cand nici nu se urcase soarele, a carait mirata:
- Vai, sorrro, iar faci trrreaba? N-ai mai sfarrrsit odata?
- Auzi cine ma-ntreaba, ii raspunse Bunica Iepurica. Pana si ciorile stiu ca vin Sarbatorile! Se-apropie Sfantul Paste si padurea renaste. Totul trebuie sa fie schimbat si curat, ca trupul Mantuitorului reinviat. In loc de carait, mai bine te-ai duce la spovedit. Te-astepta dohovnicul Urs, sa marturisesti ce-ai furat si ce-ai ascuns!
Abia pleca manioasa doamna Cotofana, ca aparura in poiana Doru Caprioru si trei iepurasi dolofani, pasamite nepoteii bunicii cei nazdravani, Ureche Fina, care ducea in spate un sac de faina, Blanita Matasoasa, tragand, cu zahar si mirodenii, o plasa si mezinul Spaima Noua, purtand in labute ditamai cosul cu oua. Intre cornitele mititele, Doru Caprioru tinea o cutie cu fel de fel de vopsele.
- Of, ce nepotei minunati! Ati venit sa ma ajutati si l-ati luat cu voi si pe Caprior, ca sa ne fie mai usor, zise Bunica Iepurica. In casa, curatenia e aproape gata; ferestrele le-au spalat mama si tata, eu am batut covoarele, iar voi o sa vopsiti ousoarele. Impreuna o sa facem pasca si cozonaci, ca nu degeaba sunteti nepotii mei dragi!
- Cum zici tu, Bunicuto, asa vom face, dar foamea nu ne da pace! mormai Ureche Fina lepadand sacul de faina.
- Postul Mare-i de vina, Postul Mare-i de vina! Dar si cand se va termina, sa vezi ce vom manca ... De toate, pe saturate, raspunse Blanita Matasoasa, uitandu-se gales la zaharul din plasa.
- Frunze de untisor si coaja de artar! Asa salata, mai rar! rase Iepurica voioasa. Poftim la masa!
Numai ca Doru Caprioru si Spaima Noua intrasera-n casa. Nu mai aveau pic de rabdare. Voiau sa-ncondeieze ouale de sarbatoare. Pe cele mai multe cu rosu luminos, amintind sangele lui Hristos, pe restul, in celelalte culori, ca primavara cu flori. Din doua nuieluse pe care lipisera par din codite luat, facura cele mai grozave pensule de pictat.
- Toate la timpul lor, se supara Iepurica batand din picior. Ouale-ntai trebuie spalate, apoi desenate si-abia apoi fierte-n vopsea. Daca lipim pe ele o frunza sau o floare, vor iesi o splendoare! Inainte de fiert, punem oul cu desenul pe el, intr-un ciorapel ... Asa se imprima orice model!
Mancara pana la urma si cei doi nerabdatori. Apoi Bunica Iepurica facu repejor focul la cuptor. Pe o buturuga rotata, in ditamai covata pusera faina, zahar, lapte, oua si-o cana de roua. Framantara ei ce framantara, cat ziua de primavara, si pe rand, si toti deodata, dar coca era piatra.
Cu palaria pe ceafa, tocmai trecea doamna Scroafa. Cand vazu Mistreata Creata cum se chinuiau cu aluatul, cum bateau cu labutele de-a lungul si de-a latul fara vreun spor, le sari-n ajutor. Si cand mi ti se opinti in covata, se-nmuie coca de frica, pe data. Trosc! Pleosc! Buf! de trei ori ... Se facu moale ca un fuior, numai buna de bagat la cuptor.
Pentru pasca ii ajuta matusa Broasca si vecinii ei, patru Brotacei. Sareau de pe-o craca si bateau cu labutele branza de vaca. Risipeau peste ea galbenusul oualor, aur curat si amestecau apoi cu stafide si zahar vanilat.
Harnici, iepurasii incondeiara toate ouale pana spre seara. Pictara pe ele frunze si floricele, gaze si ingerasi, ba chiar si mutrisoare vesele de iepurasi. Erau obositi, dar fericiti. Cu putin inainte de miezul noptii, sub luna plina, se dusera sa ia Lumina. Bunica Iepurica le facuse lumanarele din surcele mici, in capat cu-un Licurici.
In sfarsit venira acasa. Se asezara la masa cu bucurie si graba, toti cei ce ajutasera la treaba. Bunica Iepurica si cei trei nepoti, matusa Broasca, patru Brotacei, mamica Iepuroaica, taticul Iepuroi, Mistreata, Capriorul si doamna Cotofana, care urmarise tot ce se-ntamplase-n poiana.
Fiecare lua cate un ou din cel incondeiat si-l ciocnea zicand:
“Hristos a inviat”, “Adevarat a Inviat”! Iar la masa, vezi bine, m-au chemat si pe mine, la sarbatoarea Sfantului Paste, partas.
 Altfel, cum as fi scris povestea asta cu iepurasi? ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu